Internetkosten aftrekken als je thuiswerkt?

Internetkosten aftrekken als je thuiswerkt

Wanneer je als ondernemer thuiswerkt, zijn er ontzettend veel voordelen waar je belastingtechnisch van kunt profiteren. Alle zakelijke kosten kun je namelijk aftrekken van de btw. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • De kosten voor de aankoop van een bureaustoel of een laptop, waarbij het mogelijk is om de btw af te trekken.

Er zijn echter ook heel veel voordelen waarvan je misschien niet eens wist.

Wist je bijvoorbeeld dat je bij het thuiswerken ook je internetgebruik af kunt trekken van de btw? Hieronder kom je er alles over te weten.

Zakelijk internet

Veel ondernemers die thuis werken beseffen niet dat het zoeken op internet en bijvoorbeeld de online boekhouding allemaal zakelijke activiteiten zijn en dus (voor een gedeelte) kunnen worden afgetrokken van de btw.

Het meest handige daarbij is om zakelijk internet aan te schaffen.

Het is echter niet perse noodzakelijk en je hoeft dus ook niet verplicht het internet op naam van de zaak te hebben staan. Wel hebben verschillende internetaanbieders prima aanbiedingen voor zakelijk internet specifiek voor ondernemers.

Al kun je er ook voor kiezen om een particulier abonnement af te sluiten. Vooral als je met veel mensen op meerdere apparaten op het internet zit, kan een zakelijk abonnement raadzaam zijn. Gebruiken maar weinig mensen het internet en wordt hiermee niet veel gedownload en geüpload? Dan is een particulier abonnement ook mogelijk.

Nieuw abonnement niet noodzakelijk

Zakelijkbellen.nl-VergelijkenHet is dus niet perse noodzakelijk om een nieuw abonnement aan te schaffen wanneer je een bedrijfje start vanuit huis. Op een ander adres moet dit wel.

Natuurlijk is dat makkelijk en hebben zakelijke abonnementen ook andere voordelen. Daarbij kun je denken aan:

  • een hogere internetsnelheid,
  • meer veiligheid
  • en extra zakelijke toepassingen.

Dat is natuurlijk erg handig, maar de eerlijkheid gebied ook te zeggen dat het extra kost. En niet iedereen die net een eigen zaak begint, wil daar direct extra geld in steken. Je kunt ook gewoon zakelijk gebruik maken van je eigen internetaansluiting en (een gedeelte) ervan aftrekken. Dit kan dus wel alleen als je werkt vanuit huis.

Internetverbruik bewijzen

Het is in dat geval overigens wel belangrijk dat je kunt bewijzen dat het internet thuis veelvuldig zakelijk wordt gebruikt.

Aantonen dat je een paar keer wat opgezocht hebt over een klant is daarbij niet genoeg.

Wanneer je echt alleen thuiswerkt en de computer van de zaak thuis staat, ben je al een eind op weg. Als je daarnaast ook nog eens kunt aantonen dat je dagelijks zakelijk gebruikmaakt van het internet door bijvoorbeeld te e-mailen of doordat je online de boekhouding bijhoudt, is het bewijs meestal al meer dan genoeg voor de Belastingdienst.

Overigens een kleine tip: Als je jouw kwartaalgifte doet, is het verstandig om dat via je internetaansluiting thuis te doen.

Daarmee krijgt de Belastingdienst namelijk direct al het signaal dat jij zakelijk gezien eigenlijk helemaal niet zonder die internetaansluiting kunt.

Internet en tv

Steeds vaker maken mensen gebruik van een abonnement met internet en tv.

Wanneer je de internetaansluiting zakelijk wilt gebruiken, wordt dat natuurlijk een stuk lastiger.

Want laten we eerlijk zijn: vrijwel alle ondernemers hebben zakelijk gezien geen televisie nodig.

Een internet-en-tv-abonnement kan dus niet in zijn volledigheid worden afgetrokken.

Wanneer je over zo’n pakket voor internet en tv beschikt is er eigenlijk maar één mogelijkheid om de internetkosten van de btw af te trekken. Daarvoor zal de aanbieder van je tv-en-internet-abonnement de factuur moeten specificeren waarbij internetkosten afzonderlijk worden getoond. Alleen dan ben je in staat om deze kosten (gedeeltelijk) af te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *