BKR-registratie bij aanschaf van particuliere telecomabonnementen met toestel

BKR registratie particulier telefoonabonnement

Bij veel telefoonabonnementen bieden telecomaanbieders dure smartphones aan. Op die manier kun je makkelijker de telefoon kopen die je wilt. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan de provider en zo betaal je de telefoon langzaam af. Handig, want op deze manier hoef je niet in een keer een fiks bedrag neer te tellen.

Maar let op, want sinds 1 mei 2017 wordt het afsluiten van zo’n abonnement met toestel gezien als lening en moet de provider dit laten registreren bij de BKR. Wat houdt deze registratie in, wat zijn de uitzonderingen en geldt deze regeling ook voor zakelijke abonnementen?

Wet op het financieel toezicht

Telefoonaanbieders moeten sinds januari al voldoen aan de regels van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Op 1 januari werden ze verplicht om online te communiceren met de slogan ‘Let op, geld lenen kost geld’. Pas sinds mei moeten ze het bij de BKR melden als je een abonnement afsluit met een mobiel die meer waard is dan 250 euro. Het afbetalen van een mobiele telefoon in termijnen geldt als krediet. Deze regeling gaat niet met terugwerkende kracht. Heb je een mobiel abonnement afgesloten voor 1 mei, dan is je naam hiervoor dus niet geregistreerd bij de BKR.

Zakelijk abonnement

Zakelijkbellen.nl-Zakelijk-mobiel-of-priveDe BKR-registratie is niet op alle abonnementen van toepassing en de lening geldt alleen voor de telefoon en niet voor het bedrag dat je betaalt voor MB’s, belminuten en sms’jes. En dan is er nog een fijn gegeven: de zakelijke abonnementen zijn uitgesloten van deze nieuwe regeling. Bel jij als ondernemer met een zakelijk abonnement? Dan word je bij het afsluiten van een abonnement met een duur toestel alsnog niet geregistreerd bij de BKR.

Meer uitzonderingen

Wil je liever particulier een abonnement afsluiten – zoals veel zzp’ers nog doen – dan zijn er ook een aantal manieren om een abonnement met een duur toestel te nemen zónder registratie. Namelijk door een aanbetaling te doen bij het aanschaffen van de telefoon, waarmee het bedrag dat je moet afbetalen lager uitkomt dan 250 euro. Ook het afbetalen in drie maanden tijd gaat een registratie tegen.

Positieve registratie

Zo’n BKR-registratie heeft qua naam misschien een negatieve lading, maar is eigenlijk in veel gevallen niet heel ernstig. Je krijgt namelijk (in eerste instantie) een positieve registratie. Betaal je de rekening altijd op tijd, dan blijft dit zo. Met als gevolg dat er wordt aangetoond dat je te vertrouwen bent met leningen en de terugbetaling hiervan. Dit zorgt voor een goed beeld bij geldverstrekkers. Pas als je lange tijd niet betaalt, krijg je een negatieve BKR-registratie. Als je van plan bent om te lenen, dan wordt dit wel een stuk lastiger met zo’n negatieve registratie.

Geld lenen en hypotheek afsluiten

Geldverstrekkers kunnen bij de BKR inzien of je leningen hebt afgesloten, of deze zijn betaald en dus een positieve registratie hebt of dat je een negatieve registratie hebt door achterstallige betalingen. De keuze van een geldverstrekker kan snel zijn gemaakt als je als een betalingsrisico wordt beschouwd. Wil je geld lenen, maar heb je een negatieve registratie? Dan zal een geldverstrekker minder gewillig zijn om jou een lening af te laten sluiten. En met een registratie bij de BKR kan het zijn dat de hypotheek die je kunt krijgen lager uitvalt. Ook als je een positieve registratie hebt. Denk dus altijd goed na over de abonnementen die je af wilt sluiten en of je voor zakelijk of particulier wilt gaan. En je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor sim only.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *